Θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις; Εγγραφείτε στο newsletter μας
Δευ - Παρ: 8:30 - 16:30
Σαββατοκύριακο κλειστά
+30 210 28 15440
Τηλέφωνο
Γκινοσάτη 88Α, Μεταμόρφωση
Road weather monitoring

Παρακολούθηση καιρού σε οδικά δίκτυα

Αξιόπιστα δεδομένα. Σίγουρες αποφάσεις. Ασφαλείς δρόμοι.
Η διατήρηση  της ασφάλειας των αυτοκινητοδρόμων είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό έργο. Εκτός από τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, οι απότομες διακυμάνσεις του καιρού και η ένταση των καιρικών φαινομένων θέτουν περαιτέρω προκλήσεις για τους φορείς λήψης αποφάσεων. Για να διασφαλιστεί η ασφαλής κυκλοφορία, οι ακριβείς πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στις οδικές αρτηρίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ.
Ένα δίκτυο Συστημάτων Πληροφοριών Οδικού Καιρού (RWIS) σε συνδυασμό με κινητούς αισθητήρες σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τις καιρικές συνθήκες των οδικών δικτύων στα σωστά σημεία και σε πραγματικό χρόνο.

Τεχνολογίες αισθητήρων – Συνθήκες Οδοστρώματος

Υπάρχουν τρεις τύποι αισθητήρων παρακολούθησης συνθηκών οδοστρώματος και οδικού καιρού: επεμβατικοί, μη επεμβατικοί και κινητοί αισθητήρες. Κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα του. Ιδανικά, ένα δίκτυο παρακολούθησης οδικού καιρού διαθέτει όλους τους τύπους αισθητήρων.
IRS31Pro-UMB - Τοποθετείται στο οδόστρωμα για άμεση μέτρηση.

Επεμβατικοί αισθητήρες (invasive sensors)

Οι επεμβατικοί αισθητήρες είναι αισθητήρες που ενσωματώνονται στο οδόστρωμα. Για τη μέτρηση ενός ευρέος φάσματος παραμέτρων, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός παθητικών και ενεργών αισθητήρων. Οι παθητικοί αισθητήρες ανιχνεύουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας του οδοστρώματος, το ύψος του νερού έως και 4 mm, το ποσοστό πάγου και τη θερμοκρασία πήξης του νερού (freezing point), την τριβή (πρόσφυση) και την κατάσταση του οδοστρώματος (ξηρό/υγρό/υγρό/με πάγο ή χιόνι/ υγρό με αλάτι/βρεγμένο με αλάτι). Ο σχεδιασμός του περιβλήματος των αισθητήρων επιτρέπει την εύκολη συντήρηση/εκ νέου βαθμονόμηση και την χαμηλή κατανάλωση ενέργειας (χρήση ηλιακής ενέργειας). Ο συνδυασμός ενός παθητικού+ενεργού αισθητήρα χρησιμοποιείται για να υπολογίσει το σημείο πήξης του νερού (freezing point) για διάφορα αντι-παγωτικά υλικά εκτός του NaCl (MgCl, CaCl).
Lufft StarWIS Μη επεμβατικός αισθητήρας παρακολούθησης οδικού καιρού, βασισμένος στην πρωτοποριακή τεχνολογία LED.

Αισθητήρες απομακρυσμένης παρακολούθησης (non-invasive sensors)

Ένα μόνο σημείο μέτρησης συχνά δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές συνθήκες του δρόμου. Η χρήση οπτικών αισθητήρων δίνει δεδομένα για μια μεγαλύτερη επιφάνεια αντί για σημειακή μέτρηση. Οι αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος και χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρακολούθηση γεφυρών όπου η χρήση επεμβατικών αισθητήρων είναι πολλές φορές απαγορευτική. Μετρούν τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του οδοστρώματος όπως η υγρασία, ο πάγος, το χιόνι ή ο παγετός καθώς και τα ύψη κάλυψης με νερό, το ποσοστό πάγου στο νερό και τη θερμοκρασία του σημείου πήξεως του νερού (freezing point). Αυτές οι μετρήσεις καθορίζουν τον συντελεστή τριβής στο δρόμο. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των αισθητήρων οπτικής παρακολούθησης είναι η εύκολη εγκατάσταση και ενσωμάτωσή τους σε υπάρχοντα δίκτυα αλλά και η ακρίβεια των μετρήσεων τους.
Σημείωση: το ύψος του φιλμ νερού μετριέται σε μικρόμετρα. Από μόλις 10 μικρόμετρα, ένας δρόμος δεν είναι πλέον στεγνός. Με περισσότερα από 700 μικρόμετρα (0,7 mm), υπάρχει κίνδυνος υδρολίσθησης.
Lufft MARWIS Κινητός αισθητήρας δρόμου που ανιχνεύει τις συνθήκες του δρόμου σε πραγματικό χρόνο κατά την οδήγηση.

Φορητοί αισθητήρες (mobile sensors)

Ένα πυκνό δίκτυο σταθερών αισθητήρων είναι απαραίτητο για την αξιόπιστη παρακολούθηση των δρόμων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν μέρη που δεν καλύπτονται ούτε από επεμβατικούς ούτε από οπτικούς αισθητήρες. Για την κάλυψη αυτών των περιοχών ή για τον εντοπισμό κρίσιμων σημείων ο Lufft MARWIS είναι μια τέλεια προσθήκη σε κάθε δίκτυο παρακολούθησης. Ο βραβευμένος αυτός αισθητήρας μπορεί να τοποθετηθεί σε σχεδόν, κάθε αυτοκίνητο ή μεγαλύτερο όχημα. Μετρά έως και 100 φορές το δευτερόλεπτο εν κινήσει και αναφέρει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Με τους κινητούς αισθητήρες έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης του δρόμου σε πραγματικό χρόνο, συμπληρώνετε με ακρίβεια τα δεδομένα από το δίκτυο σας και οδηγείστε σε ορθότερες αποφάσεις (ποσότητα αλατιού το δρόμο, προειδοποιήσεις κλπ).
Δίκτυα παρακολούθησης οδικού καιρού
Δίκτυα παρακολούθησης οδικού καιρού
Δίκτυα παρακολούθησης οδικού καιρού

Η χρησιμότητα των αισθητήρων παρακολούθησης κατάστασης οδοστρώματος στις προκλήσεις των σύγχρονων οδικών δικτύων

Επικίνδυνες Οδικές συνθήκες καιρού

 • Ενημέρωση αρμόδιων Υπηρεσιών
 • Live Ενημέρωση – ασφάλεια πολιτών (Smart Cities)
 • Άμεση επέμβαση των Υπηρεσιών στα κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία
 • Αυξημένη ασφάλεια του οδικού δικτύου

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

 • Χρήση λιγότερων χημικών για αποχιονισμό
 • Προστασία Περιβάλλοντος

Καθυστερήσεις

 • Καλύτερος σχεδιασμός ταξιδιών για επισκέπτες
 • Καλύτερος σχεδιασμός δρομολογίων για αστικές συγκοινωνίες

Πόροι

 • Εξοικονόμηση σε υλικά αποχιονισμού & δρομολόγια οχημάτων
 • Μείωση επιπτώσεων βάση πρόληψης
 • Αποδεικτικά στοιχεία σε περίπτωση ατυχημάτων λόγω κακοκαιρίας.
Δίκτυα παρακολούθησης οδικού καιρού

Παράμετροι που επηρεάζουν την οδική συμπεριφορά

 • Τύπος & ένταση κατακρημνίσματος (βροχή, χιόνι, χαλάζι κλπ)

 • Θερμοκρασία / Υγρασία Αέρα – Σημείο Δρόσου

 • Θερμοκρασία οδοστρώματος και υπό το οδόστρωμα (-5cm & -30cm)

 • Νερό/χιόνι/πάγος στην επιφάνεια του οδοστρώματος

 • Θερμοκρασία πήξεως νερού (freezing point)

 • Παρουσία χημικών υπολειμμάτων (π.χ. αλάτι)

 • Τριβή ή πρόσφυση ελαστικών (friction)

 • Ταχύτητα & Διεύθυνση Ανέμου

 • Ορατότητα

Φορητός αισθητήρας MARWIS

Ο MARWIS είναι ο πρώτος αισθητήρας οδικού καιρού που ανιχνεύει τις συνθήκες του δρόμου, τις θερμοκρασίες, την τριβή και άλλες παραμέτρους εν κινήσει και σε πραγματικό χρόνο. Είναι ιδανικός για την κάλυψη κενών δεδομένων από υπάρχοντα δίκτυα και τον εντοπισμό θέσεων υψηλού κινδύνου.

Πλεονεκτήματα

 • Εύκολη μεταφορά δεδομένων μέσω Bluetooth, RS485 ή CAN-Bus
 • 100 μετρήσεις ανά δευτερόλεπτο με μέγ. ρυθμό εξόδου 10Hz
 • Πολυλειτουργικότητα
 • Μετρήσεις συνθηκών εδάφους και περιβάλλοντος
 • Εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση
 • Δωρεάν εφαρμογή MARWIS για βαθμονόμηση, προβολή και μεταφορά δεδομένων διαθέσιμη στο Google Play και στο iTunes
 • Επιλογή έκδοσης για 1 ή 2 μέτρα για διαφορετικούς τύπους οχημάτων

Οδηγός λύσεων για Road Weather Monitoring

Οδηγός λύσεων για Road Weather Monitoring

Η παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών των οδικών δικτύων είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών και τον καλύτερο προγραμματισμό συντήρησης των δρόμων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτός ο οδηγός εξηγεί πώς οι λύσεις της Lufft, αποδεδειγμένα αξιόπιστες σε όλον τον κόσμο, συμβάλλουν στον προγραμματισμό/πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση δύσκολων καιρικών συνθηκών. Βρείτε πολύτιμες πληροφορίες για όλη τη γκάμα συστημάτων και αισθητήρων OTT HydroMet, τις χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες και επιτυχημένες περιπτώσεις εφαρμογών.

Μέτρηση Ορατότητας

Visibility Sensor VS2k-UMB
Η ορατότητα είναι παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την οδική συμπεριφορά και σε συνδυασμό με άλλα καιρικά φαινόμενα όπως βροχή ή χιόνι μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των οχημάτων στα οδικά δίκτυα.  Η χρήση αισθητήρων ορατότητας δίνουν αξιόπιστα δεδομένα σε αποστάσεις από 10m έως 2km.

Ο αισθητήρας μέτρησης ορατότητας Lufft VS2k διαθέτει αδιάβροχο περίβλημα και εύκολη δυνατότητα βαθμονόμησης. Είναι ιδανικός για εφαρμογές παρακολούθησης ορατότητας σε αυτοκινητόδρομους και σημεία υψηλής επικινδυνότητας.

Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε τις απαντήσεις.

© Copyright 2024 METRICA A.E.. All Rights Reserved.

Search